sobota, 1 stycznia 2011

Co po Świętach

Witam
Jak tam po świętach
Myślę że na jakiś czas mamy dość karpia  indyka zupy grzybowej uszek i innych wigilijno świątecznych potraw ( nie wspominam tu o napojach- z wiadomych względów )
Czas na coś innego.
Co powiecie na jajka?.
Są one bogatym źródłem  witamin i substancji odżywczych. W Polsce najczęściej zjadamy jaja kurze, są jednak regiony gdzie zjada się jaja kacze i gęsie a ekstremalnie jaja strusie.
Wracając do świąt to mamy też takie po których na jajka tez nie możemy patrzeć ale puki co do nich jeszcze daleko.
Dlatego przypomnę kilka potraw w których jajka są głównym składnikiem.

 Jaja sadzone- po delikatnym wybiciu na gorącą patelnie smażyć do ścięcia białka
Jaja na twardo- gotować co najmniej 6 min.
Jajecznica - smażyć ciągle mieszając ( można dodawać boczek grzyby ser żółty  przyprawy )
Jajko w koszulce- gotować w roztworze wody 1litr i 100 ml octu przez 3.5 minuty
Jaja marmurkowe - w trakcie gotowania pokruszyć skorupkę ( bez obierania ) i dodac do wody przyprawy ( herbata kminek sól anyż ) gotować ok 50 min. pozostawić w wodzie do ostygnięcia obrac ze skorupki
Kogel-mogel - żółtka ucierane z cukrem na jednolitą masę
i wymieszane z ubitym na sztywno białkiem, można dodac bakalie kakao lody.
Jak widać jaja można podawać jako danie główne przystawkę  lub deser.
Wyobraźnia nie ma granic więc do roboty.Potraktujmy to jako trening przed Wielkanocą .
Smacznego ( holesterolem się nie przejmujcie to wielka bzdura)
wojtek631

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz